RAKITA GÁBOR: "Jelenlegi helyezésünket reálisnak érzem"

Eljött az év vége, úgyhogy újra itt a számvetés ideje. Döcögösen indult a bajnokság, majd dobogóközelbe értünk, végül a középmezőnyből várhatjuk a tavaszi folytatást. A szezont Rakita Gábor vezetőedző értékelte.

 

Túl van az első féléven. Milyen tapasztalatokat szerzett?

Örültem a lehetőségnek, hiszen eddig javarészt fociztam és egy sajnálatos sérülés miatt kellett egyre nagyobb hangsúlyt fektetnem az edzői karrierre - kezdte beszélgetésünket edzőnk, Rakita Gábor. - Tavasszal még a maglódi utánpótlás mellett Baranyai Pál munkáját segítettem Törtelen a felnőtt csapatnál, most pedig vezetőedzőként bizonyíthatok. Még rengeteget kell tanulnom ebből a szakmából és azt gondolom, ez egy igazán jó és szép feladat, ami jól szolgálja az fejlődésemet is. Nem mellékesen maglódiként segíthetem a csapatot, ami plusz motivációt jelent.
Bizonyos szempontból nehézkesen indult a munka, hiszen sok játékost ismertem korábbról, akikkel együtt játszottam itt Maglódon. Most edzőként kellett elfogadtatnom magamat, ráadásul a sok új érkező sem könnyítette a dolgomat, akik beépítése mindig hosszabb távú folyamat. Hellyel-közzel sikerült összegyúrni a gárdát mostanra, de még messze nem vagyunk készen. Jelenlegi helyezésünket reálisnak érzem. 
 
Min múlott, hogy nem végeztünk előrébb?
Három mérkőzésen az elején. A sok új játékos miatt sajnos nehezen lendültünk bele a bajnokságba. Szerencsére ezt egy négy meccses jó periódus követte és a középmezőnybe kapaszkodtunk. Ezután viszont hullámvölgyek jöttek. Utóbbit a sok fiatal játékosnak tudom be. Ők egy-két mérkőzésen képesek jó teljesítményre, de hogy valaki zsinórban, mérkőzéseken át kiemelkedőt nyújtson az nagyon ritka. Volt olyan, aki képes volt négy-öt meccsen keresztül jól játszani, majd benne volt a játékában a hiba. Ez természetes, ahogy telnek az évek, jön majd a rutin is. Egyre magabiztosabb, megbízhatóbb játékossá érnek majd.
 
25-ös kerettel kezdtünk, végül ifistáink ültek le a padra. Persze voltak sérülések, fegyelmezetlenségek, de volt, aki csak fogta magát és elhagyta a csapatot.
Elődöm, Herédi Attila mondta és maximálisan egyetértek vele, hogy amatőr szinten is lehet profin viselkedni és profi munkát végezni. Nálunk is voltak olyanok, akik így álltak a munkához és a szezonhoz. Név szerint említeném Számpor Eriket, aki eleinte keretben sem volt, majd bejátszotta magát a csapatba és négy mérkőzésen két fontos gólt szerezve tette le a névjegyét. Ilyen volt Boros Dávid is eleinte, de mire megkapta volna a lehetőséget már elveszítette a türelmét és abbahagyta a játékot, csak úgy, mint Bartha Szilárd. Ő többször mondta: azt hittem... Neki is elmondtam, hogy nálam nem úgy lehet bekerülni a csapatba, hogy valaki végig cselezi a pályát és a végén gólt akar rúgni. Nem! Mutasd meg, hogy taktikailag érett vagy, és a játékot csapatjátékosként játszva bizonyítsál! Volt, aki pályára lépve egyéni érdekeit nézte, volt, aki taktikai utasításokat betartva teljesített, utóbbi végül be is játszotta magát a csapatba.
 
Csapategység milyen? Hogy hatott a gárdára, hogy többen lemorzsolódtak?
Több helyen futballoztam, így van viszonyítási alapom. Úgy gondolom, hogy morálisan nagyon jó állapotban van a csapat. Nem voltak klikkesedések. A régi játékosok elfogadták az újakat, hiszen láthatták, hogy hasznára vannak a csapatnak. Jó érzés volt látni, hogy jó hangulatban teltek az edzések, együtt mentek a bolondozások, nem közösítettek ki senkit, egységes volt a csapat.
 
Milyen a szurkolók és a csapat kapcsolata?
Hol ilyen, hol olyan. Nagyon változó. Vannak szurkolók, akik kicsit el lettek kényeztetve az NB 3-ban szerzett három ezüstéremmel. Még mindig azt hiszik ott vagyunk, és nemtetszésünket sokszor minősíthetetlen hangnemben nyilvánítják ki. A harmadosztályú tagságunk óta rengeteg minden változott. Mások a körülmények, amikhez igyekszünk alkalmazkodni. Azt gondolom, hogy a jelenlegi helyzetünket tekintve igenis jól szerepeltünk. Vannak kulturáltabb drukkerek is, akik sokszor még biztatják is a csapatot, de köztük is van olyan, aki úgy gondolja beleszólhat abba, hogy ki és mikor játszik, illetve hogy legyen irányítva a klub. Előbbi az én feladatom, utóbbi Tabányi Pál Elnök Úré és ezt illene tiszteletben tartani!
 
Ha lehetne választani, melyik volt a legjobb és a legrosszabb mérkőzésünk?
Utóbbira könnyű válaszolni, hiszen friss az emlék. A Pilisszentiván elleni találkozónk sajnos borzasztóra sikeredett. Fájó még a tököli mérkőzés, amit kétszer nyertünk meg, mégis kikaptunk. Legjobb? Talán Tura elleni hazai mérkőzésünk, ahol hozzáállásban és akarati tényezőkben is jó benyomást tett rám a csapat. Játékban viszont minden mérkőzés után maradt bennem hiányérzet. Kisnémedin például hiába játszottunk jól, egy talált góllal mégis ellenfelünk örülhetett a három pontnak.
 
Kinek a teljesítményét emelné ki, illetve van-e olyan, akinek a produkciója elmaradt a várttól?
Szirtesi Attila a bajnokság végére szépen bemelegedett a csapat egyik legmeghatározóbb játékosan lett. Csakúgy, mint Retezi Karcsi, aki azt a magas színvonalú teljesítményt hozta a kapuban, amit korábban is megszoktunk tőle. Mindent megtett az együttesért és a sikerekért.  Elején volt problémám Molnár Ottóval, aki gyengébben muzsikált, majd jött a lehetőség élt is vele és bejátszotta magát a csapatba. Tehát az ő mentalitása mindenképpen szót érdemel. Volt, akitől többet vártam, de őket ne nevesítsük, tudom néhány esetben csak arról van szó, hogy rendet kell tenni a fejekben, így külön nem állítanám őket pellengérre.
 
Várhatóan lesznek változások a keretben?
Egészen biztos, hogy igen. Lesznek távozók, akiket mindenképpen szeretnénk pótolni. Kell a bő keret, hiszen az ősz is bizonyította, bármikor jöhet sérülés, illetve a játékstílusunk is - ami egyesek szerint kemény, szerintünk csupán férfias - sok sárga lapot eredményezhet. Vannak kiszemeltek, vannak jelentkezők, meglátjuk mire jutunk a tél folyamán.
 
Mikor kezdődik és hogy zajlik majd a felkészülés?
Január 10-én kezdünk és heti három edzés mellé természetesen felkészülési mérkőzéseket is igyekszünk beiktatni. A bajnokság február utolsó hétvégéjén kezdődik. Addig is minden kedves szurkolónak, szimpatizánsnak és játékosnak kellemes ünnepeket kívánok!
U14farsang.jpg

Partnereink