ÉLET EDZÉSEK NÉLKÜL: KIS MÁRTON (U11)

A koronavírus-járvány okozta kényszerszünetben eseményekről sajnos nem tudunk beszámolni honlapunkon, így arra gondoltunk, egyesületünk labdarúgóit kérdezzük, hogyan telnek a napjaik egyesületi fociedzések nélkül. A következő napokban korosztályaink egy-egy labdarúgójával készült rövid beszélgetéseinket olvashatják.

Mai napon a 10 éves Kis Márton válaszolt kérdéseinkre. Marci egyesületünk egyik legnagyobb ígérete, hiszen nem csak az fociban, az U11-es együttes fontos láncszeme, hanem az ugyanazon korosztály kézilabda gárdájának is húzóembere. Érett nyilatkozatából kiderül, hogy ugyan szeret kézilabdázni, de az szíve a labdarúgás irányába hajtja, ahol szeretne is minél sikeresebbé válni. Tehetsége elvitathatatlan, nem is csoda, hogy több utánpótlás-nevelő bázis szeretné őt soraiban tudni. Amíg itt marad, biztos lehetünk benne, hogy becsülettel küzd mind a foci, mind a kézilabda csapat sikeréért. Ebben a járványos időszakban pedig otthon készül, többek közt edzőjének, Borsos Gábornak instrukciói, videói alapján.

Egyesületünk egyik leguniverzálisabb játékosa vagy, hiszen nem csak a foci, hanem kézilabda csapatnak is az egyik erősségeként lépsz pályára minden találkozón. Mióta sportolsz? Mikor kezdtél focizni és kézilabdázni? Kik az edzőid?

Óvodás korom óta szeretem a labdajátékokat. Anyukám szerint a labdától már egész kicsi koromban megbabonázódtam. Első osztályos koromban léptem be a Maglódi TC focicsapatába. Első edzőm Filácz Imre bácsi volt, illetve a fia, Krisztián, vagy ahogy mi nevezzük: Gerzsi. Harmadikban vett át minket Gabi bácsi (Borsos Gábor), aki most is az edzőm. Kézilabdázni második osztályban kezdtem, Jandó Gabi néni irányításával. Tavaly nyáron jött Piroska néni (Pappné Szamoránszky Piro

ska), illetve helyettese, Marietta néni.

Mind a kézilabdában, mind a fociban nagyon eredményes vagy. Mindkét csapat számít rád, van úgy, hogy a foci és a kézilabda mérkőzés egy napon van? Mi alapján dől el melyikre mész?

A foci és a kézilabda viszonya nehéz dolog. A focit mindennél jobban szeretem, mindent föláldoznék érte. A kézilabdát inkább „becsületből” csinálom, nem szenvedélyből. Ezt néha nehéz elmondani a kézilabdaedzőknek, hiszen tudom, hogy számítanak rám, és nem szeretnék nekik csalódást okozni. Ez nem azt jelenti, hogy ne élveznék egy-egy kézimeccset, de ez nem hasonlítható a foci iránti lelkesedésemhez. Előfordul, hogy a foci és a kézilabda mérkőzés egybeesik. Ez nehéz pillanatokat okoz nekem, az edzőknek és a családomnak is. Én persze mindig a focira szavaznék, de néha meg kell felelnem a kézilabdaedző kérésének, igényeinek is. Ilyenkor megbeszélem Gabi bácsival, illetve Piroska nénivel, és közösen hozunk döntést.

 

Tehetségedre már Monoron a Bozsik alközpont csapatánál is felfigyeltek. Szeretnék, hogy ott focizzál. Lehet, hogy közeljövőben oda igazolsz?

Ezen már hosszabb ideje gondolkozom. Egyelőre maradok Maglódon. Nyaranta már ötödik éve járok a Grund FC focitáborába, ahol szintén felfigyeltek rám. Szerették volna, ha a Grund iskolájába megyek át. Ezt azonban eddig – főleg az utazás gyakorlati nehézségei miatt – nem tettem meg. Szeptembertől már felső tagozatos leszek, így lehet, hogy a focizásban is változást hoz az új korszak. Ugyanakkor kötődöm a maglódi csapathoz, csapattársaimhoz és persze edzőmhöz, Gabi bácsihoz, akiket nagyon sajnálnék itt hagyni.

 

Ki a legjobb barátod a csapatokban? Ha teheted, kivel gyakorolsz legszívesebben az edzéseken?

A kézilabda csapatban a legjobb barátom Cili Dani, vele gyakorlok a legszívesebben. A fociban Ochtinszki Tomival barátkozom a leginkább, de a legjobb összjátékot Valló Patrikkal tudjuk megvalósítani.

 

Hogy éltétek meg, hogy az egyik napról a másikra nem lehetett iskolába, edzésre járni? Hogyan telnek napjaitok? Tudtok otthon gyakorolni?

Ez most egy nagyon furcsa és nehéz időszak. Nehezen tudtam elfogadni, hogy nincs edzés, elmaradnak a tornák, köztük a nyárra tervezett németországi út, amire pedig nagyon készültem. Az otthonlétnek is vannak azonban jó oldalai: pl. nem kell annyira korán kelni, magam oszthatom be az időmet, persze az online-tanórák és a tanulás mellett. Rájöttem, hogy itthon is lehet napirendet és edzéstervet fölállítani. Ebben sokat segítettek Gabi bácsi focis videói, amelyekben pontosan megmutatta, miket kell itthon csinálni. Szerencsére nagy kertünk és nagy udvarunk van, elfér benne egy nagyobb kapu is, amelyet most kaptam. Minden nap délelőtt tanulok, utána először futok (körbefutom a kertünket 10-szer, a végén egy sprintkörrel). A futás után láb- és futógyakorlatok következnek bójákkal (ezeket téglákkal szoktam helyettesíteni), majd ugrálókötelezés. Ez után jön az erősítés: felülések, lábemelések, nyújtás, plank, fekvőtámasz, korláton húzódzkodás. Késő délután focizunk a bátyámmal, néha anyukámmal, testvéreimmel, vagy, ha senki nem ér rá, egyedül.

 

Mi az eddigi legnagyobb spottal kapcsolatos személyes élményed?

Az eddigi legnagyobb élményem az volt, amikor tavaly karácsonykor Gabi bácsi kihirdette az év játékosát: engem. Akkor úgy éreztem, érdemes volt hajtani egész évben.

 

Van példaképed? Ha igen, miért nézel fel rá?

Igen, a példaképem Paulo Dybala, a Juventus csatára. Azért nézek fel rá, mert szerintem nagyon gyors, intelligens játékos, sosem önző, helyzetbe hozza csapattársait, jól felismeri a helyzeteket, szemfüles, és okosan irányítja a játékot.

 

Van olyan csapat, kézi, vagy foci, ahol szívesen játszanál?

A legnagyobb álmom, hogy egy első osztályú európai focicsapatban játszhassak, amellyel megnyernénk a Bajnokok Ligáját, és a kezemben tarthassam a kupát.

 

Szerinted te miben vagy jó? Mi megy a legjobban?

Kézilabdában leginkább a cselezésben vagyok jó, nem annyira a kapura lövésben.

Fociban gyors vagyok, jól mennek a hosszú indítások és a cselek. Elég jól lövök kapura, a kedvenc rúgásfajtám a csavarás.

 

Ha vége lesz ennek a járványos időszaknak, és újra lehet majd edzésre menni, mi lenne, amit legszívesebben csinálnál majd? Melyik a kedvenc edzésgyakorlatod?

Nagyon várom, hogy vége legyen ennek az időszaknak, és újra a nagypályán edzhessek Gabi bácsival és a csapattal. Hiányoznak a bójás feladatok, azedzőmeccsek, hiányoznak Gabi bácsi tanácsai és számonkérései.

 

Mit üzensz a csapattársaidnak?

Azt üzenem nekik, hogy ne csüggedjenek, használják ki az otthoni időt sok gyakorlásra, találjanak ki maguknak edzésprogramot, és próbálják meg betartani.

 

U132014.jpg

Partnereink