Baranyai Pál évet értékel

undefined

 

Az edző beszél a felnőtt csapat őszi teljesítményéről, U17-es csapatáról és az utánpótlásunk fejlődésének lehetőségeiről.

Read More 

 

Immár több, mint egy hónapja véget ért a bajnokság. Leülepedtek már az élmények és csalódások benned?

- Amilyen jól kezdtük a bajnokságot, olyan gyatrán fejeztük be, így bizony maradt bennem hiányérzet. Az hogy ilyen hullámzó volt a teljesítményünk, abban elég sok minden közrejátszott. Gondolok itt például Bogdán Szabolcs távozására és Molnár Ottó sajnálatos szívbetegségére, vagy arra, hogy kritikus helyzetekben, bizonyos találkozókon nem koncentráltunk eléggé, ami több esetben vereséghez vezettek. Elkeseredett nem vagyok, sőt bizakodom, hiszen Maglódon már-már tradíció a tavaszi jobb szereplés, így ebben a bajnokságban is biztos vagyok benne márciustól lényegesen több pontot szerzünk, mint ősszel.

 

Öt vereséget gyűjtöttünk be a tavasszal. Mindannyiszor jobb volt az ellenfél?

- A Hatvan elleni mérkőzésen elszenvedett vereségünket érzem egyedül megérdemeltnek. Akkor, ott a hazai pályán játszó listavezető ellen lehetőségeink sem nagyon voltak, így esélytelenek voltunk a győzelemre. A másik négy találkozó viszont fájó, mert érzésem szerint nem jobb csapattól kaptunk ki. Helyzetek sorát hagytuk ki míg, egyéni hibák, vagy szerencsétlen szituációk után ellenfeleink rúgták a gólokat. Volt nagyarányú vereségünk is, gondolok itt az RKSK elleni összecsapásra, ami tényleg kellemetlenül érintett minket. Ekkora különbség nincs a két csapat között, de tény és való akkor jobb napot fogott ki az ellenfelünk mi pedig a kapott gólok hatására összeestünk. Ezt egy élcsapat nem engedheti meg magának.

 

Említetted Bogdán Szabolcs és Molnár Ottó kiválását. Volt még valami, ami hátrányosan befolyásolta a csapat teljesítményét? Gondolok is a hangulatra, morális tényezőkre.

- Én mindig nagy hangsúlyt fektetek arra, hogy jó hangulatú egységes csapatunk legyen. Semmiféle morális probléma nem volt a csapatnál, meg merem kockáztatni, hogy az NBIII-ban a miénk az egyik legjobb szellemű csapat. A visszafogottabb teljesítményünket leginkább a már korábban említett egyéni hibákra és a koncentrációra vezethető vissza. Sajnos azt kell, hogy mondjam, a keretünkben lévő tizennyolc játékosból nem tudok négyet mondani, aki majdnem minden mérkőzésen tudott volna egy jó átlagot hozni. Egy bajnokságra hajtó csapatnál a keret hetven, nyolcvan százalékának átlagos, vagy azon felüli teljesítményt kell nyújtania minden mérkőzésen. Ez nálunk most jócskán hiányzott.

undefined

 

 

Ha most indulna az őszi szezon, mit csinálnál másképp?

- Nem biztos, hogy bármit is másképp csinálnék. Pontosabban én bíztam emberekben és bíztam abban a védelemben, ami tavasszal remekül teljesített. Sajnos a hátsó alakzat, amilyen jó volt az év első felében olyan rosszul teljesített ősszel. Persze Bogdán Szabi és Molnár Ottó kiválása is közrejátszott ebben, hiszen elfogytunk hátul, de ha újra kezdődne a bajnokság nagyobb hangsúlyt fektetnék a védelem megerősítésére, így ezt csak félévkor tehetjük meg.

 

Támadó focit ígértél a nyáron, ami valóra is vált, hiszen a második legtöbbet rúgtuk, viszont a már említett védelem elég sokat kapott, legalábbis az élmezőny csapataihoz képest.

- Előre játékban én is úgy érzem a mérkőzések zömében jól teljesítettünk, viszont több esetben nem tudtuk kompenzálni a védelmi megingásokat.

 

És ha a kapusposztot említem?

- Hát igen… Ott sem voltunk valami acélosak. Szacskó Lászlóval még azt mondom elégedett vagyok, de Kovács Balázzsal sajnos nem. Ő valószínűleg távozik a csapattól.

 

Kik távozhatnak még?

- Balázson kívül van még egy ember, akin nagyon gondolkozom, hogy lehet elválnak útjaink. Kérdéses Lovrencsics Balázs helyzete, hiszen több helyről is kapott ajánlatot.

 

Kik érkezhetnek?

- Több játékos is jelentkezett már nálunk illetve többel mi is felvettük már a kapcsolatot. Mindannyian nagy erősítést jelenthetnek a számunkra. Nevekről még inkább ne beszéljünk. Szükséges frissíteni a keretet, de az is lényeges szempont, hogy milyen lehetőségeink vannak. Tabányi Pál elnök úrral és Merczel János ügyvezetővel való egyeztetés után próbáljuk a lehető legjobb megoldást választani. Elfordulhat, hogy a forrásaink elapadnak, akkor fiatalokkal leszünk kénytelenek harcba szállni, de hitegetni senkit nem fogunk, amit megígérünk az igyekszünk is betartani. Érdemi előrelépés januárban várható.

 

Beszéltünk már a hibákról, de jócskán voltak jó teljesítmények is. Kit emelnél ki játéka alapján?

- Elsősorban Polyák Balázst. Nagyon kellemes csalódás volt a játéka. Most már bevallhatom, kicsit tartottam tőle, hogy visszaérkezvén mire is lehet képes, de minden várakozásomat felülmúlta. Mind a játéka, mind a hozzáállása példaértékű. A már többször említett Bogdán Szabolcsot is meg kell említeni. Tavasszal és ősszel is, amíg közöttünk volt stabil pillére volt a védelmünknek, hiányát igencsak megéreztük. Továbbá az év játékosának választott Weisz Tamás (vele is hamarosan interjút olvashatnak. –szerk.), akinek ugyan tavasszal több kiemelkedő mérkőzése volt, mint ősszel, de a gólszerzésben most sem kellett szégyenkeznie. Az ő játéka nagyban befolyásolja a csapatunk teljesítményét. Ha ő gyengébben szerepel, akkor a csapat is. Ha szárnyal, akkor társai is. Lovrencsics Balázst és Németh Zsoltot is meg kell említeni. Utóbbi nagyon megbízható volt mérkőzésről mérkőzésre, míg Lovrencsics szenzációs, tizenhét gólos tavaszt követően ősszel is betalált nyolcszor.

 

Legkedvesebb őszi emléked?

- A Nagybátony elleni hazai találkozónk, ahol nagyon jól és főleg eredményesen szerepeltünk és ide sorolnám a bükkábrányi összecsapásunkat is. Az első fordulóban játszottunk velük. Erős csapat, akik egészen az élmezőny aljáig küzdötték magukat, így az ellenük elért öt gólos győzelmünk különösen értékes.

 

Legelkeserítőbb emlékek?

- Egyértelműen az RKSK elleni derbi, az nagy csalódás volt a számomra. Emellett a hatvani mérkőzésünk. Ezeken érthetetlenül gyenge produkciót nyújtottunk.

 

Ha már ezeket a csapatokat említetted. Az RKSK-t, a Hatvant és az ugyancsak élcsapat Felsőtárkány is fogadjuk tavasszal. Mekkora előnyt kovácsolhatunk ebből tavasszal?

- Nagyot. Sajnos tapasztaljuk, hogy idegenben mindig a hazai csapatot támogatják ellenünk a játékvezetők. Csak éppen minket nem itthon, de nálunk legalább egyenlő mércével mérhetik ezeket az ellenfeleket is, így lényegesen nagyobb lesz az esélyünk is. Rendkívül éles lesz a véghajrá és az, hogy fontos meccseket játszhatunk itthon, nagyon sokat fog jelenteni.

 

Akkor a célkitűzés továbbra is az harmadosztályú tagság megtartása?

- Egyértelműen. Szükséges a csapat megerősítése főleg hátul, ami ha sikerül nem lehet gondunk.

 

A téli felkészülésről mit lehet tudni?

- Január nyolcadikán kezdünk. Első héten két edzéssel, majd néggyel illetve edzőmérkőzéssekkel hangolunk.

 

Evezzünk kicsit más vizekre! U17. Nagy fába vágtad a fejszéd a fiatalokkal?

- Igen, ahogy mondod. Meglehetősen nagy fába, de cseppet sem bánom, mert igencsak megszerettem a srácokat. Nem titok voltak megkereséseim máshonnan is, de nem akartam cserben hagyni ezeket a fiúkat, mert nagyon a szívemhez nőttek. Tudtuk, hogy nehéz, igazi tanuló év lesz az idei, hiszen fiatalabbak vagyunk a korosztályunknál, többeknek három-négy évvel idősebbek ellen kell, hogy bizonyítsanak hétről-hétre. Februárban kezdtem foglalkozni velük és jó látni már most mennyit fejlődtek, de még mindig sok a lemaradásuk. Ezen a télen nagyon kemény felkészülés elé néznek. Nem tudom mennyire fogják bírni a számukra szokatlan terhelést, de ez a labdarúgás, a fejlődés ezzel jár. Ennek eredményeképpen biztos vagyok benne, hogy a következő bajnokságban sokkal sikeresebbek lehetünk.

 

Háromszor nyertetek. Őszintén, erre számítottál?

- Igen, nagyjából így kalkuláltunk. Egy kis keserűség van bennem, a dunaharaszti elleni mérkőzésünkkel kapcsolatban, ahol vezettünk, majd kicsit el nagyképűsködtük a játékot, mert azt hitték a srácok, hogy zsebben a három pont. Sajnos az ellenfél a találkozó végén fordítani tudott és ki is kaptunk. Ami bosszantó, hogy majdnem mindig hitehagyottá válunk, ha gólt kapunk. Én tudom, hogy nehéz minden héten magasabb, erősebb csapatok ellen játszani és gólokkal kikapni, de kishitűen nem is lehet nyerni. Ezen mihamarabb változtatni szeretnék, mert játékban sokszor egyenrangú ellenfelei vagyunk a többi csapatnak, de a kapu előtt, ha megremegnek a lábak, nem tudunk majd nyerni.

 

Ki az akikkel különösen elégedett vagy?

- Az egész csapatot ki lehet emelni, mert a srácok hozzáállása, az edzéslátogatottság kiváló. Külön is kiemelném kapusunkat Baranyai Zoltánt, Vida Attilát, Pilny Márkot, Gyuga Olivért és Merczel Zoltánt ők kiváltképp megérdemlik a dicséretet. Hozzáállásuk és teljesítményük alapján egyszer akár a harmadosztályban is szerepelhetnek. Remélhetőleg itt Maglódon.

 

Nem rég egy nagy űrt töltöttetek be Filácz Imrével, amikor ovi-foci foglalkozásokat indítottatok. Jócskán bekerültél most a maglódi utánpótlásba, miként vélekedsz róla? Van olyan dolog, amin változtatni kellene a sikeresebb jövő érdekében?

- Igen, mindenen. Ami az utóbbi időben el is indult. Azt gondolom, hogy Weisz Tamás révén és talán mondhatom, hogy általam is erősödött az edzői stáb. Nyártól az U15-ös korosztályt is szeretnénk elindítani, ami folytonosságot biztosít a gyerekeknek az ovitól a felnőtt korosztályokig. Szakmailag fel kell építenünk a képzést ahhoz, hogy a jelenlegi fiatalok egyszer a felnőtt, nívósabb bajnokságokban is megállják a helyüket. Mindennek az alapja az ovi-foci, ami októberben indult és rögtön nagy siker lett. Rengeteg gyerek jár és a visszajelzések alapján sokan mondhatom, hogy miattam, vagy Imi miatt jönnek. Nagy igény van Maglódon a labdarúgásra, amit nem hagyhatunk figyelmen kívül. Fontos szempont, hogy a pesti, vagy különböző utánpótlásnevelő egyesületeknél az itteni tagdíj két-háromszorosát is elkérik. Mi kevesebbet kérünk, így tudunk csak versenyezni az elszívó hatásokkal. Sok munkánk lesz, kell még a türelem, de meggyőződésem, hogy idővel meg lesz az eredménye. Természetesen szükséges a támogatás is, hiszen a címerrel ellátott egyen szerelés, például erősíti az összetartozást, a klub iránti hűséget. A felszerelések, eszközök is nagyot dobnak a képzésen, de ezek mind sok-sok pénzbe kerülnek. Ezek előteremtésben kell szponzorok és támogatók segítsége. Reméljük hamarosan egymásra találunk és ebben sem lesz lemaradásunk!

 

Hogy telnek majd az ünnepek? Pihensz is vagy végig foci?

 - Hát igen, ilyenkor is rengeteg kispályás torna zajlik melyekben futsal-os kötödéseim miatt is érdekelt vagyok. A karácsonyt és a szilvesztert szeretteim körében töltöm a köztes időszakban pedig természetesen labdarúgás.

U14masodik.jpg

Partnereink