BAJOR TIBOR SZEZONÉRTÉKELŐJE

 

Másfél héttel a bajnokság befejezése után Bajor Tibor vezetőedző

értékelte a felnőtt csapat őszi teljesítményét.

(Interjúja végén újranézhetik a bajnokság néhány pillanatát,

ha az ott megjelölt találkozókra kattintanak.)

Véget ért a szezon. Mit érez? Ha az elején azt mondják öt pontunk lesz elfogadta volna?

Elsőre csalódottságot érzek. Ha jobban belegondolok viszont, sokkal több nem volt benne. Öt pontot akármilyen kerettel vágok bele szezon előtt nem fogadtam volna el. Sajnos a nyáron nagyon későn álltunk össze. Sok más csapat heti 8-10 edzéssel készült, míg mi alkudoztunk játékosokkal a heti 2-4 edzésről. Tavaly nagyon kevesen játszottak a keretből rendszeresen, tehát sok játékos meccshiánnyal indult, és sajnos a kelleténél később is. Augusztusra állt össze a keretecske. Nb3-ban nagy előnyt adtunk az ellenfeleinknek. Az első öt fordulóban nem volt két egészséges belső védőnk, ennek is tudható be a rossz kezdés. 27 játékos alkotta a keretet, ami nagyon sok, de a játékosok komolysága miatt kellett ennyi ember. Sokan közben abbahagyták a labdarúgást, tehát nem kellő komolysággal vetették bele magukat az őszbe. Nekem furcsa volt ez a hozzáállás, mert a játékosokkal szerződést kötött a klub, de sokan csak saját érdekeiket nézték, a klubét nem. Pedig a kettőt együtt kell, csak akkor lehet előre lépni. Lényeg, hogy tudatunkon kívül egy mentálisan nagyon gyenge keretet tudtunk összehozni. Technikailag még rendben voltunk, de fej nagyon kellene ehhez a játékhoz.

 

Egyszer sem győztünk sajnos. Dőrének tűnhet a kérdés: Jobb lenne, ha egy győzelem és két döntetlen adná az öt pontot?

Szerintem egyértelműen nem. A középső ötös etapban kis szerencse kellett volna, és a győzelmek nem kerültek volna el. Szerencséje viszont csak a jobb csapatoknak van, addigra mi már a rosszabbak szintjére léptünk. Ebben a szakaszban a mérkőzések nyolcvan százalékán pontot szereztünk, ami jó. Az utolsó ötösnél, már a játékvezetők kezeltek le minket, ennek is nagy szerepe volt, hogy nyeretlenek lettünk. A pozitív az, hogy senki nem tudott minket, már agyon verni, mindenki ellen partiban tudtunk maradni. Visszatérve a kérdésre, az egy győzelem két döntetlen, több vereséggel járt volna és tragikusabb, negatívabb gólaránnyal.

 

 

Mindössze tíz gólt szereztünk, ezekből az első félidőben csak egyet. Minek tudható be ez a gólínség?

A gólínség az a támadójátékunk gyengeségét mutatja. Helyzeteink még megvoltak ugyan, de az első öt forduló nyeretlensége, hatalmas önbizalom vesztéssel járt. Sokan emiatt csak a csatárainkat szidták, de a nagy önbizalom vesztés azzal is járt, sokkal kevesebbet passzoltunk a kelleténél. Több játékos görcsölt, siettette a játékot, amit könnyebben olvastak ellenfeleink. Ez sok íveléssel járt és ezzel az angol stílussal nehéz mérkőzéseket nyerni zsinórban. A széleken sebességben sem voltunk ehhez a toppon.

 

Az utolsó forduló után gondolom egyeztetett a vezetőséggel, vagy legalábbis beszéltek a folytatásról. Várhatóan tavasszal is ön irányítja majd az együttest?

Három fordulóval a vége előtt beszélgettünk a folytatásról. Elemeztük a hiányosságokat, megbeszéltünk lehetséges lépéseket, amikkel erősebbek lehetünk a folytatásban. Egy nagyon erős alapozást tervezünk, ha tudunk, erősítünk a télen. Itt nem csak a konditeremre gondolok. Mentálisan és fizikálisan sokkal nagyobbat kell lépnünk előre, mint néhány játékos ezt gondolja.

 

27 játékost próbált ki az ősszel. Gondolom, a későbbiekben nem tervez ennyi emberrel. Nagy lesz a játékos mozgás a télen? Tudni már esetleg konkrétumot?

Leszűkítem a keretet az biztos. Ennyi játékos nem kell, nyáron azért kellett ennyi, mert igazolni kellett az U21-re is. Voltak olyan megérzéseink a vezetőkkel együtt, hogy nem mindenki fogja magát 100% ig odatenni. Tehát arra is fel kellett készülnünk, hogy lesznek, akik abbahagyják, vagy lemorzsolódnak. Ez be is jött. A végén már húszas keret volt, az utolsó hónapban. Ez azért is rossz volt, mert mások elöl elvették a szezon elején a bizonyítási lehetőséget és saját magukat is lejáratták a rossz felfogásuk miatt. Konkrétumot még nem, de ha lehet, minden posztra hoznék játékost. Voltak már jelentkezők, de volt olyan is, akit mi kerestünk meg, de megköszönte a lehetőséget. Lesznek még önjelentkezők is, nekik azt üzenem, csak olyan jöjjön, aki elhiszi, hogy ez egy szint és mindent megtesz azért, hogy feljebb lépjen. Cél nélkül nem szabad játszani, edzeni.

 

Voltak olyan tényezők, amik hátráltatták a munkát?

Ilyenek mindenhol vannak. Ha nincs siker, ezek a hangok felerősödnek. Voltak olyanok, akik barátsággal jöttek, sértődötten mentek, saját igazukban látva a megvilágosodást. Itt találkoztam olyannal is, mint az Oviban, az önkéntes menedzserekkel, köztük néhány apukával. Ők befolyásolták a gyerekeket és rossz irányba terelték őket, amiből ez jött ki, hogy a végére több fiatal is összeesett mentálisan, pedig még nem állnak készen a felnőtt labdarúgásra. Nem szeretnék konkrét esetekről beszélni, mert van, aminek öltözőn belül kell maradni. Télen ezeket is helyre rakjuk. Aki nem áll be a sorba, annak megköszönjük. Talán nem véletlen külföldön is, hogy már utánpótlás szintjén sem engedik be a szülőket az edzésekre. Az edző kér valamit, a szülő, a nagypapa elvárása más, és a gyerek csak összezavarodik. Azt tapasztaltam, a megfelelő szintet nem elérő és még felnőtt szinten semmit sem bizonyító fiatal 18-19 éves játékosokat, a szülői elvárások megfojtanak. Itt sokszor az látszik, amit a szülő nem ért el, azt a gyereknek el kell érnie, de fogy az idő és egyre rosszabb az iránymutatás.

 

Mi a legkellemesebb és a legkellemetlenebb emléke az őszről?

A legkellemesebbek egyike a Váci mérkőzés, ahol a csapat mindent megtett a győzelemért. Csa(n)k ott kiderült, kis csapat és nagy csapat közt van különbség. Pedig a játékvezetők mindig tagadják, hogy van hazai és vendégcsapat. A játékosok, másképp látják, élik meg ezt a jelenséget, akik meg nem játszottak egyáltalán, azok nem értik. Elnézést több hölgytől is, de ezt ők nem játszották, nem férfi szemmel nézik, nem ebben nőttek fel, nekik ez hobby. (Nekem meg -9 pont.) Kellemes volt még a kupameccsen a csapat feltámadása, viszont a kiesés azóta is fáj. Tehát valahol a legkellemesebb emlékek és a legkellemetlenebbek együtt jöttek.

 

Mikor kezdődik a felkészülés és milyen módon zajlik majd?

2015. január 6–án 19 órakor kezdődik a felkészülés az Ikarus pályán. A vezetőség megteremtette annak a lehetőségét, köszönet érte, hogy a játékosok parádés körülmények között tudják elkezdeni a felkészülést. Sok edzés és mérkőzés lesz. Így mindenkinek lesz alkalma bizonyítani a télen, hogy megérett az Nb 3-ra, mert a csapatnak ez lesz a célja!

 

GYULA - MAGLÓDI TC 1 - 1

MAGLÓDI TC - MONOR 1 - 1

VIDEOTON II - MAGLÓDI TC 3 - 0

OROSHÁZA - MAGLÓDI TC 0 - 0 (a mérkőzés rövid összefoglalóját 14:04-től láthatják)

MAGLÓDI TC - DUNAHARASZTI 1 - 3

VÁC FC - MAGLÓDI TC 2 - 1

U15maglod.jpg

Partnereink