VINCZE LÁSZLÓ A JUNIOR EURÓPA BAJNOKSÁGON

Vincze László felnőtt Országos Bajnokságon elért második helyezése után a Cipruson megrendezendő junior Európa Bajnokágon indulhat.

A kiemelkedő képességekkel megáldott 17 éves versenyző kedden utazik Limasszolba, ahol a maglódi színeket is képviselheti  a magyar válogatott tagjaként.

Ádám Lászlót a súlyemelő szakosztály vezetőjét kérdeztük az elmúlt időszak történéseiről.

 

A Budapest Kupán indult maglódi különítmény: Sebestyén Zoltán (edző), Ádám László (szakosztályvezető), Vincze László, Meizl Máté, Gulás Gábor

 

Milyen események történetek az elmúlt időszakban a szakosztály életében?

Mozgalmas időszakot élünk mostanság. Leginkább Vincze László köré összpontosulnak az események, hiszen volt egy felnőtt Magyar bajnokság, ahol Laci nagyon jól szerepelt. A népes mezőnyben végül a második helyen végzett, aminek az a szépsége, hogy ő még junior korosztályúként állhatott fel a dobogóra úgy, hogy egyéni csúcsot is tudott javítani. Számszerűleg 120 kilogrammot szakított és 150 kilót lökött, így 270 kilós összteljesítménnyel ugyanannyit ért el, mint az első helyezett Masters versenyző, de miután Laci nehezebb, végül testsúllyal a riválisa nyakába került az aranyérem! Ez a ragyogó eredmény azt jelentette számára, hogy lehetőséget kap a november 21-29-e között, a ciprusi Limasszolban zajló U23-as Junior Európa Bajnokságon, ahol immár válogatott kerettagként, új súlycsoportjában (a 85 kilogrammosok mezőnyében) léphet fel a dobogóra. Ő november 25-én, kedden utazhat, amire előtte egy hétig edzőtáborban készülhetett Tatán. Jó eredményeink itt még nem értek véget, ugyanis november elején a Budapest Súlyemelő Szövetség kiemelt versenyén három versenyzőnk is elindulhatott: Vincze László, Meizl Máté és Gulás Gábor egyaránt az első helynek örülhetett saját korcsoportjában, ami Lacinak ragyogó gyakorlás volt az új súlycsoportjára, míg Máté és Gábor esetében az egyéni eredmény javítása volt a cél, ami sikerült is.

 

Örömteli, hogy egyesületünk Európa-bajnokságra delegálhat versenyzőt, de nem lett rosszul időzítve a súlycsoportváltás? Vincze a legutóbbi OB-n is 77 kilogrammban tudott kiemelkedőt nyújtani. Azt gondolhatnánk, hogy az EB-n is ott lenne nagyobb esélye.

Igen, csak az az igazság, ha elindul az ember súlya felfelé, akkor a korábbi súlycsoporthoz vissza kellene fogyasztani, ami mondanom sem kell - főleg egy edzőtáborozási időszakban - nagyon megterheli a szervezetet. Egy négykilós fogyás például mind fizikailag, mind pszichésen megviseli az embert, amely után már nem lesz ugyanarra a teljesítményre képes, mint korábban az adott súlycsoportban. Ráadásul Laci a Budapest Kupán, a felnőtt Magyar bajnokságon mutatott 270 kilogrammos teljesítményére az új súlycsoportjában plusz 5 kilót rá is tudott tenni úgy, hogy akkor már 80 kilogrammal mérlegelt - tehát a súlygyarapodása teljesítménynövekedéssel is párosul. Azt sem szabad elfelejteni, hogy Laci esetében egy fiatal versenyzőről beszélünk, aki folyamatosan növésben van: testszerkezetéből már most látszik, hogy a 85 kilogramm is csak egy állomás lesz a számára, és felnőtt korára előreláthatólag 94 kilogrammban fog versenyezni. Amitől kicsit tartani lehet az az, hogy ez lesz az első nemzetközi megmérettetése, ami bizonyára pszichés megterhelést is jelent a számára, és az eddigi visszajelzéseiből az is kitűnik, sajnálja, hogy én nem lehetek vele kint az EB-n.

 

Mit lehet tudni a mezőnyről? Mik az elvárások?

Az előzetes nevezési rangsor alapján kiderült, hogy a 77 kilogrammosok között jóval nagyobb a mezőny: Laci 270 kilós teljesítménye csak a tizennegyedik helyre lenne elég, míg a 85 kilogrammosok között ugyanez a teljesítmény a tizedik helyet éri a rangsorban. Ebben az esetben tehát még jobban is kijöhetünk a súlycsoportváltásból. Bízunk benne, hogy képes lesz 275-280-at emelni, amivel jó eséllyel bekerülhet az első tízbe, ami kimagaslóan jó eredménynek számítana és a későbbi világbajnokságra is kiváló ajánlólevél lenne.

A felnőtt Országos Bajnokság dobogósai (77kg)

 

Eredmények:

Felnőtt OB 2014, 77kg, Budapest (16 induló)

1. Nagy Noel (Kecskemét) 270 kg (szakítás 120kg, lökés 150kg) összteljesítmény, súlya: 75,9kg

2. Vincze László (Maglódi TC) 270 kg (szakítás 120kg, lökés 150kg) összteljesítmény, súlya: 76,7 kg

3. Bojti Vilmos (Kazincbarcika) 232kg

4. Sóti Zsolt (MAFC) 222kg

5. Antal Sándor (Téglás) 222kg

---------------------------------------------------------------------

BSSZ Kupa, Budapest

Serdülő +85 kg

1. Gulás Gábor (Maglódi TC) szakítás 88kg, lökés 112 kg. Összetejesítmény: 200kg

 

Ifjúsági 62 kg

1. Meizl Máté (Maglódi TC) szakítás 71 kg, lökés 90 kg. Összetejesítmény: 161kg

 

Férfi junior 85 kg

1. Vincze László (Maglódi TC) szakítás 120 kg, lökés 155 kg. Összetejesítmény: 275kg

futsal202209.jpg

Partnereink