Balogh Sándor: Elsődleges szempont az volt, hogy a srácok elfogadjanak és bízzanak bennem, valamint az edzésmódszereimben

U19-es labdarúgó korosztályunk szép sikert ért el az őszi kvalifikációs utánpótlás bajnokságban, ahol az alapszakaszban csak rosszabb gólkülönbségének köszönhetően csúszott a második helyre, majd a felsőházi rájátszást 10 ponttal megnyerte, így bejutott a megye legjobb nyolc csapata közé. A kimagasló teljesítményt az edző, Balogh Sándor értékelte.

Még nincs féléve, hogy irányítja U19-es együttesünket, mégis olyan sikert ért el velük, amire gondolni sem mertünk, miszerint tavasszal az első osztályban szerepelhet a csapat. Mi a titok?

Ha röviden-tömören kellene választ adnom, akkor a következő három szempontot emelném ki: Tisztelet, fegyelem, alázat! Én úgy gondolom, hogy az elsődleges szempont az volt, hogy a srácok elfogadjanak és bízzanak bennem, valamint az edzésmódszereimben. Maximalista embernek tartom magam és mindig igyekszem kihozni a játékosaimból a legtöbbet. Az alázatos munka mellett nagyon fontosnak tartom, hogy milyen hangulat van az öltözőben. Ha a csapat belül harmonizál, akkor a pályán ezt vissza fogjuk kapni a játék során.

 

Mit kell tudni Önről? Korábban hol játszott? Mióta edzősködik, illetve mivel foglalkozik a privátéletben?

Egy falusi srác vagyok, Bács-Kiskun megyéből. A Kalocsai FC csapatánál nevelkedtem, de onnan nem sikerült kiugranom a sérülések és egyéb történtek miatt. 2013-ban költöztem Budapestre, ahol megismerkedtem a BLSZ világával, illetve az akkor NB3-ban szereplő Újbuda FC-vel. Abban az évben kezdtem el foglalkozni az edzői szakmával, az első egyesületem a Baráti Bőrlabda Football Club volt. Az elmúlt években volt szerencsém UEFA Pro licences edzőktől, volt NB1-es labdarúgóktól tanulni, ami nagyban segítette az eddigi pályafutásom. A labdarúgáson kívül, a Budapesti Rendőrfőkapitányság, XX-XXIII. kerületi Rendőrkapitányságán dolgozom.

 

Mi volt a vezetőség elvárása, amikor kinevezték a korosztály élére?

Amikor legelőször ültünk egy asztalhoz a vezetőséggel, már akkor éreztették velem, hogy pillanatnyilag az a legfontosabb, hogy a tavalyi U-17, azaz a jelenleg általam irányított U-19-es korosztály együtt maradjon és pár éven belül minél többen mutatkozhassanak be a felnőtt csapatban.

 

Mekkora kerettel dolgozik?

A nyáron még jóval többen indultunk neki, ha jól emlékszem 32 fős volt a keret. Fogtam is a fejem rendesen... Mostanra 22 főre lecsökkent a keretünk, viszont, akik maradtak, szívvel-lélekkel végzik a feladatukat.

 

Érzése szerint milyen célokkal vághatunk neki az élvonalnak, hiszen rendkívül erős csapatokkal találkozunk majd?

Izgatottan várom már, hogy kipróbálhassuk magunkat a megye legjobbjai között. Nem igazán ismerem az ellenfeleinket, ezáltal nem tudom milyen erőt képvisel majd a mezőny. Mindenesetre keményen fogunk dolgozni a felkészülés során és nagyobb hangsúlyt fogunk fektetni a motoros (fizikális) képességek fejlesztésére. Véleményem szerint az is mérvadó lesz, hogy ez a keret mennyire fog egyben maradni a télen.  

 

Várható-e változás a keretben?

Egyelőre konkrét távozókról nem tudok nyilatkozni, viszont érkezők kapcsán van 2-3 kiszemeltünk. Bízok benne, hogy együtt marad a brigád, hiszen ez egy elképesztően jó társaság, szinte már egy család.

 

Okozott nehézséget valami az őszi szezon folyamán?

Üllőről összesen hat játékos érkezett velem erősítés céljából a csapathoz. Eleinte én is és a vezetőség is tartottunk attól, hogy nézeteltérések lesznek, de szerencsére nagyon gyorsan beilleszkedtek a fiúk (köszönhető a befogadó társaságnak is) és elkezdtek csapatban dolgozni. Ha volt is valami, ami nehézséget okozott, szerencsémre mindig volt kivel megbeszélnem. Köszönettel tartozom Kristóf Istvánnak (Titi), aki remekül készítette fel Nyilas Levi kapusunkat, és mert mindig számíthattunk rá a meccseinken. Számomra biztonságérzetet adott, hogy Ő ott van és megerősíti a döntéseimet, és voltak jó észrevételei.

 

Van-e, akit ki lehet emelni a csapatból a teljesítménye alapján?

Szerintem a siker az egy közös folyamat. Mindenkinek vannak erősségei és gyengeségei, viszont mi kiegészítettük egymást. Ettől csapat a csapat. Természetesen voltak kiemelkedő teljesítmények, vannak egyének, akiket meg kell becsülni, ugyanis sokra vihetik még kitartó, alázatos munkával.

 

Mikor kezdődik a felkészülés?

A felkészülést január 17-én kezdjük meg, de addig sincs megállás, mivel az NB 1-ben induló U-18-as futsal csapatunkat is én irányítom és több nagypályás játékosunk is szerepel a csapatban. Nem hiszem, hogy jó hatással lenne a gárdára, ha két hónapig nem találkoznak egymással. Mindenképp 6+1 hetes periodizációt tervezek, valamint elképzelhető, hogy négy edzést tartunk egy héten, továbbá szeretnék legalább 6-8 felkészülési mérkőzést lekötni.

U14farsang.jpg

Partnereink