KÉZILABDA: NYÁRTÓL SZAMORÁNSKY PIROSKA KÉSZÍTI FEL UTÁNPÓTLÁS CSAPATAINKAT

Törekvéseink megvalósításához, miszerint utánpótlás nevelésünket magasabb szintre emeljük, és komolyabb játékosbázist tudjunk létrehozni, sikerült jelentős lépést tennünk. Korosztályaink felkészítését ezentúl a honi kézilabda sport egyik kiemelkedő eredménysorával rendelkező, sokszoros válogatott játékosa, Pappné Szamoránsky Piroskát fogja végezni, aki aktív játékos pályafutását követően edzői karrierjét nálunk kezdte el. Közvetlen, megnyerő személyiségének köszönhetően hamar megkedvelték a gyerekek, akikkel a nyári pihenést követően, augusztusban heti három alkalommal már el is kezdték a felkészülést a következő szezonra.

Győrben született, de legnagyobb sikereit az ország legnépszerűbb csapatában, vagyis a Ferencvárosban érte el, közben egy évig Montenegróban is idegenlégióskodott. Háromszoros magyar bajnok, egyszeres Magyar Kupa győztes,  montenegrói bajnoki és kupa győzelmet is szerzett. Háromszor a KEK-ben, egyszer az EHF kupában emelhette magasba a kupát. A válogatottban 145 mérkőzésen  254 gólt szerzett. Olimpiai negyedik volt Pekingben és bronzérmes 2012-ben az Európa bajnokságon. Rendkívül szép eredménysor. Mire a legbüszkébb?

Győrben kezdtem a kézilabdát, ahol nagyon jó nevelőedzőkkel dolgozhattam együtt. Az érettségi után Németh András hívására mentem a Ferencvárosba, ami életem legjobb döntése volt. Először négy, majd egy év légióskodás után hat szezont töltöttem ott. Imádtam minden percét. Itt értem el pályafutásom legjobb eredményeit és itt lettem válogatott is. 2006-2016 között szerepelhettem a magyar nemzeti csapatba. Mindig nagy megtiszteltetés volt felvenni a nemzeti mezt és hallgatni a himnuszt.  Ezek közül is a legszebb élményem, hogy 22 évesen olimpián vehettem részt, ahol negyedik helyezést értünk el, és mindössze egy góllal maradtunk le a bronzról. A Fradival rengeteg szép emlékem van. Ami leginkább emlékezetes számomra az a két KEK döntő és a Győr elleni bajnoki cím 2014-ből. Ezeken a meccseken a csapat vezére voltam, jól ment a játék, eredményes voltam. 

 

Maradt Önben hiányérzet? Van valami, amit nagyon szeretett volna, de sajnos nem sikerült?

Természetesen van. A pályafutásom alatt lemaradtunk két olimpiáról is, ami elég szívfájdító volt. Ezen kívül a váci színekben szerettem volna egyszer a Fradit elkapni ez sem sikerült, pedig kétszer is közel voltunk hozzá. 

 

Nagyon eredményes pályafutást tudhat maga mögött, és még az elmúlt szezonban is aktív volt a Vác játékosaként, majd május 19-én megjelent egy poszt a közösségi oldalán, amit egy szögre akasztott cipő szimbolizált. Végleges döntést hozott?

A profi pályafutást végleg abbahagytam. Nem volt könnyű meghozni a döntést, de a szív helyett most az ész döntött. Persze azt nem zárom ki, hogy később alacsonyabb osztályban ne játsszak, sőt szeretnék is majd, hiszen a napig imádok kézilabdázni, imádok edzeni.

 

Az bizonyos, hogy a kézilabdától nem szakad el, hiszen a helyi Szivárvány óvodában már jó ideje foglalkozik gyermekekkel, ráadásul a most induló szezontól egyesületünk utánpótlás csapatait is elkezdi felkészíteni. Régóta kacérkodik az edzősködés gondolatával?

Az élsport mellett én mindig szenteltem időt a tanulásra is. Két diplomát szereztem a Testnevelés Főiskolán, és valóban két éve már edzéseket is tartok a Szivárvány oviban, aminek élvezek minden percét. Hosszútávon szeretnék edzőként tevékenykedni. 

 

Örömteli, hogy éppen nálunk kezdte el edzői karrierjét, mégpedig maglódi lakosként. Mikor költöztek ide, és hogy tetszik városunk?

2014-ben volt az esküvőnk a férjemmel, közben már kerestük a leendő otthonunkat. Mindenképp kiszerettünk volna jönni Budapestről, és az M0-ás mentén szerettünk volna letelepedni, így találtunk Maglódra. 2015 óta lakunk itt és jól érezzük magunkat.

 

Nem szépítjük, Maglódon nehéz feladatot kapott. Korábban sikeres volt városunkban a kézilabda szakosztály, majd sajnos megszűnt. Tavaly Jandó Gabriella segítségével utánpótlás szinten elkezdtük az utánpótlás nevelést, de természetesen az idő rövidsége miatt még mindig "gyerekcipőben" járunk. Milyen nehézségekkel kell megküzdenie?

Tudom, hogy régen mennyire népszerű volt városunkban a kézilabda és, hogy a vezetőség szeretne hasonló sikereket. Ehhez elsősorban idő és türelem kell. Azon leszek, hogy beinduljon egy szuper utánpótlásbázis, de ez nem megy egyik perről a másikra. A legnagyobb lemaradást abban látom, hogy kevés edzéslehetőség volt  a gyerekek számára az elmúlt szezonban. Ezen mindenképp változtatni fogunk. A kézilabda szabályaival is voltak gondok, sőt amikor megkérdeztem, hogy ki nyerte a bajnokságot nem tudták, sőt játékosokat is csak alig ismertek. Ezen is változtatni kell, szeretném majd a gyerekeket felnőtt kézilabda meccsekre vinni, illetve edzőmérkőzésekre is lesz szükség, hogy minél hamarabb utolérjük a többi klubbot és fel tudjuk velük venni a versenyt. 

 

Rendkívüli lelkesedéssel látott munkához. Igen intenzív edzéseket tart, mellette pedig Háfra Noémi személyében igazi sztárjátékost is hozott a gyerekek egyik foglalkozására. Látszik, hogy nagyon komolyan veszi a munkáját és fontosnak tartja, hogy kellően motiválja a fiatalokat.

Szerintem a legfontosabb egy gyerek számára, hogy olyan szakember kezei alatt legyen, akire fel tud nézni. Aki élvezi a közös munka minden részét, aki szereti ezt csinálni. Én bízom benne, hogy ilyen vagyok. Rengeteg pozitív visszajelzést kaptam már szülőktől és gyerekektől egyaránt. Remélem sokáig kitart mindenki lelkesedése, és sikeresek leszünk együtt. 

 

Mik az első lépések? Vannak létszám problémák? Mely korosztályokban lenne szükség erősítésre?

Az első lépésként augusztusban elkezdtük az edzéseket. Ez a felkészülési időszak a bajnokságra. Ilyenkor az állóképességre és a labdakezelésre szánjuk a sok időt. Sajnos van létszám problémánk. Mivel nem vagyunk elegen, ezért a fiúk és a lányok jelenleg együtt edzenek. Ennek vannak előnyei, és persze hátrányai is. Idén két korosztályt indítunk a bajnokságban. Az egyik az U8, akik 2012.01.01.- 2013.08.31 között születtek. Ők a szivacs kézisek.  A másik korosztály az U11, akik 2009.01.01.-2010.12.31. között születtek. Ők idén kezdik először a bőr kézilabdát, rendes kézilabda méretű pályán. Erősítésre lenne szükségünk, úgyhogy várjuk a gyerekeket, akiknek van kedve kézilabdázni. Az edzéseken kívül célszerű lenne heti egy két alkalommal a testnevelés óra keretein belül is kézilabdát oktatni. 

 

Kisfia, Marci idén kezdi az óvodát. Érdeklődik a kézilabda iránt? Lehet, hogy maglódi színekben kezdi meg a pályafutását?

Marci 3 éves lesz és imád sportolni. Már kisebb korában is rendszeresen jött az edzéseimre, sőt bölcsis létére volt olyan ovis edzés, amin részt vett. Nagyon büszke vagyok rá! Jó a labdaérzéke, de a kézilabda mellett focizni is szeret. Majd ő eldönti, hogy melyiket választja. A lényeg, hogy sokat mozogjon. 

 

Ha szeretnének csatlakozni gyermekeik az említett korosztályokban kézilabda szakosztályunk csapataihoz, várjuk szeretettel edzéseinken. Jelentkezésüket a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre várjuk!

U7_2022.jpg

Partnereink